Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym
  • 15 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

    na zielone rollsy
  • liść sałaty - 18 sztuk
  • gruszka - 3 sztuki
  • długi ogórek - 1.5 sztuk
  • biały ser chudy - 150 gramów
  • suszone śliwki - 12 sztuk
  • jogurt naturalny - 6 łyżek
  • pieprz cayenne - 0.5 łyżeczek
  • chili - 0.5 łyżeczek
  • mięta - 0.75 łyżeczek
  • natka pietruszki - 3 łyżeczki
  • na sos jogurtowy
  • jogurt naturalny - 3 łyżki
  • Sos sałatkowy do mizerii Knorr - 9 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Połącz ser, jogurt, zioła i przyprawy.
  2. Ogórka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij z nadmiaru wody, śliwki posiekaj. Dodaj do sera.
  3. Każdą gruszkę obierz, wydrąż środek. Pokrój na 6 części.
  4. Umyj liście sałaty i dobrze osusz. Rozłóż każdy liść. Na środek połóż równe części sera i cząstkę gruszki. Zwiń w rulon, zakładając boki liścia do środka. Rollsy możesz związać sparzonym szczypiorem.
  5. Przygotuj sos: połącz ze sobą 3 łyżki jogurtu z 3 łyżkami wody wraz z sosem sałatkowym Knorr. Rollsy polej przygotowanym sosem lub maczaj w nim każdego oddzielnie.