Zielony Shrek

9


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Biszkopt:
jajko6 sztuk
mąka6 łyżek
cukier6 łyżek
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Masa zielona:
sok Pysio zielony1 litr
budyń śmietankowy3 opakowania
Piana:
śmietana 36%0.5 litrów
zielona galaretka2 opakowania
Dodatki:
delicje2 opakowania
zielona galaretka2 opakowania
Przygotowanie
Krok 1
BISZKOPT: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać po trochę cukier i po jednym żółtku.
Krok 2
Na końcu dodawać mąkę i lekko mieszać. Masę biszkoptową przelać do formy jak na szarlotkę. Upiec biszkopt na złoty kolor (ok. 30 minut w 170 st.). Ostudzić.
Krok 3
MASA ZIELONA: Budynie ugotować na soku Pysio. Ostudzić.
Krok 4
PIANKA ŚMIETANOWA: Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i pozostawić do lekkiego ścięcia. Jak już będzie się ścinać, ale jeszcze nie będzie twarda, ubić śmietanę i dodać do niej galaretkę i dokładnie wymieszać.
Krok 5
Ta masa tężeje błyskawicznie, więc radzę przygotowywać ją na końcu. Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody i pozostawić aż zacznie się ścinać.
Krok 6
PRZEKŁADANIE: Biszkopt, Masa zielona, Delicje, Pianka śmietanowa, Galaretka. Ja zamiast delicji czasem używam pierniczków (nazywają się alpejskie bodajże) w białej czekoladzie. Też jest wspaniałe.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl