Zielony Shrek
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 170 °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 6 sztuk
  • mąka - 6 łyżek
  • cukier - 6 łyżek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masa zielona
  • sok Pysio zielony - 1 litr
  • budyń śmietankowy - 3 opakowania
  • piana
  • śmietana 36% - 0.5 litrów
  • zielona galaretka - 2 opakowania
  • dodatki
  • delicje - 2 opakowania
  • zielona galaretka - 2 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. BISZKOPT: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać po trochę cukier i po jednym żółtku.
  2. Na końcu dodawać mąkę i lekko mieszać. Masę biszkoptową przelać do formy jak na szarlotkę. Upiec biszkopt na złoty kolor (ok. 30 minut w 170 st.). Ostudzić.
  3. MASA ZIELONA: Budynie ugotować na soku Pysio. Ostudzić.
  4. PIANKA ŚMIETANOWA: Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i pozostawić do lekkiego ścięcia. Jak już będzie się ścinać, ale jeszcze nie będzie twarda, ubić śmietanę i dodać do niej galaretkę i dokładnie wymieszać.
  5. Ta masa tężeje błyskawicznie, więc radzę przygotowywać ją na końcu. Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody i pozostawić aż zacznie się ścinać.
  6. PRZEKŁADANIE: Biszkopt, Masa zielona, Delicje, Pianka śmietanowa, Galaretka. Ja zamiast delicji czasem używam pierniczków (nazywają się alpejskie bodajże) w białej czekoladzie. Też jest wspaniałe.