Zielony torcik
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka krupczatka - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • jajko - 7 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • ocet winny - 3 łyżeczki
  • woda - 6 łyżek
  • cukier - 10 dekagramów
  • laska wanilii - 0.5 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 15 dekagramów
  • mleko - 1 szklanka
  • żółtko - 6 sztuk
  • barwnik spożywczy - 1 sztuka
  • ozdoby cukrowe - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: Białka ubij na pianę, po ubiciu dodaj cukier i wodę. Dalej ubijaj.
  2. W międzyczasie zmieszaj żółtka z proszkiem do pieczenia i octem – odstaw na 10 minut.
  3. Ubitą pianę połącz z żółtkami, a następnie dodaj mąkę i wymieszaj.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 40 minut.
  5. Krem: Ubij żółtka z cukrem na parze, zalej gorącym mlekiem i ubijaj aż zgęstnieje, ostudź mieszając.
  6. Utrzyj Kasię, dodając po trochu ostudzoną masę z żółtek.
  7. Na koniec dodaj wanilię i barwnik spożywczy.
  8. Biszkopt przedziel na 2 części - przełóż kremem.