Ziemniaczana tarta z boczkiem i porem
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • boczek - 700 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 4 sztuki
  • por - 2 sztuki
  • pieczarki - 200 gramów
  • śmietana - 1 szklanka
  • ser cheddar starty - 250 gramów
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • mleko - 100 mililitrów
  • ziemniaki - 500 gramów
  • masło - 2 łyżki
  • mąka kukurydziana - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w wodzie. Gdy będą zupełnie miękkie, odcedź je, odparuj i dodaj mleko oraz masło. Wymieszaj na klasyczne puree.
  2. Do ciepłego puree dodaj dwie łyżki mąki kukurydzianej, połowę startego sera oraz wszystkie kostki Knorr. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek, i pozostaw w ciepłym miejscy przykryte folią spożywczą.
  3. Boczek, pieczarki i pora pokrój w plasterki. Na patelni podsmaż boczek, aż wytopi się tłuszcz.
  4. Dodaj pora i pieczarki. Wszystko smaż, aż zrobi się rumiane.
  5. Wlej śmietanę i gotuj, aż sos zgęstnieje. Na końcu wsyp posiekaną natkę pietruszki i pozostały starty ser.
  6. Sos wlej na dno naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż puree (jeśli jest ciepłe, łatwiej się formuje) i całość piecz w 180 °C przez 25-30 minut.