Ziemniaczana zapiekanka z kukurydzą i ziołami
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 300 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
  • kukurydza z puszki - 2 opakowania
  • papryczka chili - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • mleko - 250 mililitrów
  • żółty ser - 250 gramów
  • olej - 15 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Pokrojoną w pół plastry cebulę podsmaż na oleju, aż będzie miękka, po czym dodaj posiekaną ostrą papryczkę chili, czosnek oraz kukurydzę i smaż przez kolejne 2 minuty.
  2. Mleko zagotuj z kostkami Knorr.
  3. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do zagotowanego mleka.
  4. Dodaj również mieszankę kukurydzianą. Całość zagotuj i wymieszaj dokładnie.
  5. Gotowy sos wraz z ziemniakami przelej do naczynia żaroodpornego. Posyp obficie startym żółtym serem i wstaw do piekarnika na 1 godzinę, aż ziemniaki będą gotowe i ser złocisty.