Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 400 gramów
  • Fix Świderki z kurczakiem w sosie serowym Knorr - 1 opakowanie
  • ziemniaki - 400 gramów
  • śmietana 18% - 300 mililitrów
  • żółty ser - 100 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 80 mililitrów
  • cebula - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w piórka, podsmaż ją w garnku, dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, smaż chwilę, dodaj pokrojone w plastry ziemniaki. Całość smaż mieszając co jakiś czas, aż ziemniaki delikatnie się rozkleją.
  2. Dodaj wtedy śmietanę wymieszaną z fixem, całość zagotuj, a następnie przełóż w żaroodporne naczynie uciskając wszystkie składniki razem.
  3. Zapiekankę z wierzchu posyp serem, zawiń w folię aluminiową, wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 40 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia usuń folię, aby ser mógł się zapiec. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.