Ziemniaki faszerowane migdałami

0


Średnie


90 min.


4 os.

Składniki
sos sojowy1 łyżeczka
posiekane migdały100 gramów
ocet winny1 łyżka
słodka mielona papryka1 łyżeczka
sos:
sok z cytryny4 łyżki
czosnek ząbki 2 sztuki
pieprz cayenne0.5 łyżeczek
bulion2 szklanki
ziemniaki8 sztuk
miód1 łyżeczka
sól1 szczypta
pieczarki150 gramów
pieprz1 szczypta
oliwa z oliwek3 łyżki
olej1 łyżka
cebula1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaku umyj, nakłuj w kilku miejscach, ułóż w żaroodpornym naczyniu i piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 2
Czosnek rozetrzyj z solą, wymieszaj z sokiem z cytryny i migdałami, dodaj stopniowo oliwę, utrzyj.
Krok 3
Upieczone ziemniaki przekrój na połowy, wyjmij część miąższu, dodaj go do utartych migdałów, utrzyj.
Krok 4
Pieczarki posiekaj i dodaj do masy. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i wypełnij farszem ziemniaki.
Krok 5
Ułóż w żaroodpornym naczyniu i zapiekaj około 30 minut.
Krok 6
Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj roztarty wcześniej czosnek, paprykę, pieprz cayenne, zamieszaj i gotuj na małym ogniu około 3 minuty.
Krok 7
Dodaj miód, sos sojowy, ocet, bulion, posiekane migdały i gotuj na małym ogniu około 30 minut. Gotowym sosem polej upieczone ziemniaki.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl