Ziemniaki faszerowane migdałami

Składniki:

  • ziemniaki - 8 sztuk
  • cebula - 1 sztuka
  • olej - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • pieprz - 1 szczypta
  • pieczarki - 150 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • miód - 1 łyżeczka
  • sos sojowy - 1 łyżeczka
  • bulion - 2 szklanki
  • pieprz cayenne - 0.5 łyżeczek
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • sok z cytryny - 4 łyżki
  • sos:
  • słodka mielona papryka - 1 łyżeczka
  • ocet winny - 1 łyżka
  • posiekane migdały - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaku umyj, nakłuj w kilku miejscach, ułóż w żaroodpornym naczyniu i piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. Czosnek rozetrzyj z solą, wymieszaj z sokiem z cytryny i migdałami, dodaj stopniowo oliwę, utrzyj.
  3. Upieczone ziemniaki przekrój na połowy, wyjmij część miąższu, dodaj go do utartych migdałów, utrzyj.
  4. Pieczarki posiekaj i dodaj do masy. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i wypełnij farszem ziemniaki.
  5. Ułóż w żaroodpornym naczyniu i zapiekaj około 30 minut.
  6. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj roztarty wcześniej czosnek, paprykę, pieprz cayenne, zamieszaj i gotuj na małym ogniu około 3 minuty.
  7. Dodaj miód, sos sojowy, ocet, bulion, posiekane migdały i gotuj na małym ogniu około 30 minut. Gotowym sosem polej upieczone ziemniaki.