Przygotowanie |
Krok 1 |
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Pokrojonych ziemniaków nie należy trzymać w wodzie ani myć. |
Krok 2 |
W dużym garnku podsmażaj plastry ziemniaków przez 4 minuty, cały czas mieszając. Gdy skrobia zacznie się rozklejać, dodaj śmietanę i sos Knorr. Całość gotuj jeszcze przez minutę. |
Krok 3 |
Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, uciskając ziemniaki dokładnie. Wierzch posyp serem i przykryj folią aluminiową. |
Krok 4 |
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez około 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię, aby ziemniaki ładnie się zarumieniły. Ziemniaki dodatkowo można doprawić szczyptą czosnku i tymianku. Najlepszym serem do tej kompozycji będzie gruyere wymieszany z parmezanem. Tak przygotowane ziemniaki to idealny dodatek do potraw z grilla, steków oraz smażonych lub pieczonych ryb. |