Ziemniaki gratin

17


Łatwe


60 min.


6 os.

Składniki
ziemniaki0.5 kilogramów
Naturalnie smaczne Do kurczaka w sosie pieczarkowym Knorr1 opakowanie
śmietana 18%200 mililitrów
starty ser100 gramów
olej do smażenia3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Pokrojonych ziemniaków nie należy trzymać w wodzie ani myć.
Krok 2
W dużym garnku podsmażaj plastry ziemniaków przez 4 minuty, cały czas mieszając. Gdy skrobia zacznie się rozklejać, dodaj śmietanę i sos Knorr. Całość gotuj jeszcze przez minutę.
Krok 3
Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, uciskając ziemniaki dokładnie. Wierzch posyp serem i przykryj folią aluminiową.
Krok 4
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez około 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię, aby ziemniaki ładnie się zarumieniły. Ziemniaki dodatkowo można doprawić szczyptą czosnku i tymianku. Najlepszym serem do tej kompozycji będzie gruyere wymieszany z parmezanem. Tak przygotowane ziemniaki to idealny dodatek do potraw z grilla, steków oraz smażonych lub pieczonych ryb.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl