Ziemniaki po nelsońsku

Składniki:

  • ziemniaki - 0.6 kilogramów
  • Fix Knorr Schab a'la Stroganoff - 1 unit
  • śmietana 36% - 200 mililitrów
  • suszone grzyby - 30 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • śmietana 18% - 200 mililitrów
  • jajka - 6 unit
  • ser żółty tarty - 30 gramów
  • oliwa - 20 mililitrów
  • margaryna - 30 gramów
  • bułka tarta
  • natka pietruszki - 1/2 pęczka

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach, ostudź i pokrój w plastry. Grzyby zalej gorącą wodą i pozostaw do namoczenia.
  2. Namoczone grzyby pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na oliwie, następnie dodaj grzyby i dopraw do smaku. Jajka ugotuj na twardo, następnie pokrój w plastry. Natkę posiekaj drobno.
  3. Przygotuj Fix Knorr - zawartość opakowania wymieszaj dokładnie z 250 ml wody i 50 ml śmietany. Dodaj posiekaną natkę i wymieszaj.
  4. Naczynie żaroodporne posmaruj margaryną i oprósz bułką tartą. Układaj w niej na przemian ziemniaki, jajka i grzyby. Całość zalej masą Fix Knorr, wierzch posyp startym serem.
  5. Całość zalej masą Fix Knorr, wierzch posyp równomiernie startym serem. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. i piecz ok. 30 minut.