Ziemniaki z bakłażanami i śliwkami

Składniki:

  • ziemniaki - 8 sztuk
  • cebula - 1 sztuka
  • przecier pomidorowy - 1 łyżka
  • olej - 3 łyżki
  • marchew - 1 sztuka
  • suszone śliwki - 1 szklanka
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 1 szczypta
  • bakłażany - 4 sztuki
  • pietruszka - 1 sztuka
  • mąka - 1 łyżka
  • masło - 1 łyżka
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • koperek - 1 łyżka
  • sos:
  • wino - 2 łyżki
  • bulion warzywny - 2 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Marchew, pietruszkę i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć je na rozgrzane masło* i podsmaż.
  2. Dodaj mąkę, przecież pomidorowy i wlej wywar. Gotuj przez 25 minut, po czym dolej wino, wymieszaj i przecedź.
  3. Bakłażany zblanszuj, pokrój w plastry. Oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące i usmaż.
  4. Ziemniaki pokrój w plastry i również usmaż.
  5. Bakłażany, ziemniaki i śliwki włóż do rondla, zalej sosem, dodaj posiekany koperek, natkę, sól i cukier. Wymieszaj i gotuj przez około 10 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.