Ziemniaki ze szpinakiem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 4 sztuki
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 3 sztuki
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • świeży szpinak - 200 gramów
  • ser feta - 0.5 sztuk
  • ser cheddar - 200 gramów
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 szczypta
  • oliwa - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i ugotuj w całości ze skórką. Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i poczekaj, aż wystygną.
  2. Teraz każdego ziemniaka natnij nożem na krzyż i ściśnij placami, aby miąższ wyszedł na zewnątrz.
  3. Czosnek i cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie.
  4. Gdy będą rumiane, dodaj szpinak. Po chwili smażenia, gdy szpinak zrobi się miękki i straci objętość, przełóż wszystko do miski.
  5. Dodaj pokruszony ser feta, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową i przyprawę w mini kostkach Knorr.
  6. Całość wymieszaj aż powstanie farsz.
  7. Nałóż farsz szpinakowy na wierzch ziemniaków. Po wierzchu posyp startym serem i całość zapiecz w piekarniku na funkcji grill przez 10 minut w 200 °C.