Zimowe muffinki z czekoladowym szronem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

15

168 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

234 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

125 gramów

2 sztuki

2 łyżeczki

125 mililitrów

dekoracja:

200 gramów

50 gramów

50 gramów

25 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 200°C. Formę do muffinek natłuść lub wyłóż papierowymi foremkami do muffinek. Kasię ubij z jajkami i brązowym cukrem na gładką masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą korzenną i dodaj wraz z mlekiem do ubitej wcześniej masy. Całość wymieszaj. Powstałe ciasto wyłóż do foremek i wstaw do nagrzanego piekarnika – piecz ok. 20 minut.

Krok 2

W tym czasie przygotuj czekoladowy szron: Kasię ubij wraz z cukrem pudrem i twarogiem na gładką, kremową masę. Białą czekoladę zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub przygotuj takie wiórki używając tradycyjnej obieraczki.

Krok 3

Upieczone muffinki pozostaw do wystygnięcia. Gdy będą już chłodne, przygotowanym kremem posmaruj wierzch każdej z nich tak, aby powstał „kapturek“ a następnie posyp obficie czekoladowymi wiórkami każdą z nich. Gotowe !

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zimowe muffinki z czekoladowym szronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zimowe muffinki z czekoladowym szronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zimowe muffinki z czekoladowym szronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zimowe muffinki z czekoladowym szronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zimowe muffinki z czekoladowym szronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zimowe muffinki z czekoladowym szronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zimowe muffinki z czekoladowym szronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej