Ziołowe gołąbki bez zawijania
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • mięso mielone drobiowe lub wieprzowe - 600 gramów
  • mała kapusta - 0.5 sztuk
  • ryż pełnoziarnisty - 120 gramów
  • zioła prowansalskie - 0.5 łyżeczek
  • majeranek - 0.5 łyżeczek
  • koncentrat pomidorowy - 1 sztuka
  • olej - 4 łyżki
  • woda - 500 mililitrów
  • sól - 3 szczypty
  • pieprz - 3 szczypty
  • cukier - 1 łyżeczka
  • Fix Gołąbki bez zawijania Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kapustę drobniutko szatkujemy. Mięso łączymy z ryżem, kapustą, ziołami prowansalskimi i majerankiem. Dodajemy Fix do gołąbków i jeszcze raz mieszamy. Formujemy 8 gołąbków.
  2. Gołąbki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony a następnie zdejmujemy z patelni. Patelnię myjemy i wlewamy na nią koncentrat wymieszany z wodą i cukrem. Sos solimy, pieprzymy i doprowadzamy do wrzenia. Do sosu wkładamy gołąbki i dusimy pod przykryciem około 30 minut.
  3. Przed podaniem gołąbki posypujemy ulubionymi ziołami.