Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • gotowe naleśniki, tradycyjne (przygotowane na słono) - 8 sztuk
  • Przyprawa do kurczaka po prowansalsku Knorr - 1 łyżeczka
  • serek ziołowy do smarowania - 100 gramów
  • szynka gotowana - 50 gramów
  • pieczarki - 100 gramów
  • kulka sera mozzarella w zalewie - 2 sztuki
  • pomidorki koktajlowe - 8 sztuk
  • szalotka - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Szynkę pokrój w cienkie paseczki, pieczarki w ósemki, pomidorki na ćwiartki, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż szalotkę, szynkę oraz pieczarki. Dodaj mieszankę Knorr i smaż chwilę razem. Wystudź.
  3. Po wystudzeniu dodaj do farszu pokrojone pomidory oraz połowę startego sera. Całość wymieszaj i dopraw do smaku.
  4. Naleśniki posmaruj ziołowym serkiem, na każdy z nich nałóż porcję przygotowanego farszu. Zwijaj jak tradycyjne krokiety, podwijając najpierw boki do środka, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.
  5. Naczynie żaroodporne posmaruj lekko tłuszczem. Zwinięte naleśniki ułóż w naczyniu, posyp po wierzchu pozostałym serem i wstaw do nagrzanego do 190⁰C piekarnika na 6-8 minut. Podawaj na ciepło.