Ziołowe risotto z grzybami

4


Łatwe


30 min.


2 os.

Składniki
ryż arborio150 gramów
Rosół z kury Knorr1 sztuka
cebula1 sztuka
białe wino wytrawne100 mililitrów
margaryna2 łyżki
świeżo mielony czarny pieprz1 szczypta
starty parmezan2 łyżki
natka pietruszki1 pęczek
pieczarki5 sztuk
woda500 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Kostkę rosołową Knorr rozpuść w 0,5 l wrzącej wody. Cebulę pokrój w drobną kostkę a pieczarki w plastry. Natkę pietruszki zmiksuj z niewielką ilością wody.
Krok 2
W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj pieczarki a następnie wsyp ryż i wymieszaj. Całość zalej winem, zagotuj i odparuj alkohol.
Krok 3
Do garnka z ryżem wlej przygotowany bulion, niecałą ilość – ok. 300 ml. Gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu – jeśli uznasz za stosowne, dolej jeszcze bulion.
Krok 4
Na koniec dodaj zmiksowane zioła oraz parmezan. Risotto dopraw do smaku i natychmiast podawaj dekorując danie listkami świeżych ziół.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl