Ziołowe risotto z grzybami
  • 30 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż arborio - 150 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • białe wino wytrawne - 100 mililitrów
  • margaryna - 2 łyżki
  • świeżo mielony czarny pieprz - 1 szczypta
  • starty parmezan - 2 łyżki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • pieczarki - 5 sztuk
  • woda - 500 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Kostkę rosołową Knorr rozpuść w 0,5 l wrzącej wody. Cebulę pokrój w drobną kostkę a pieczarki w plastry. Natkę pietruszki zmiksuj z niewielką ilością wody.
  2. W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj pieczarki a następnie wsyp ryż i wymieszaj. Całość zalej winem, zagotuj i odparuj alkohol.
  3. Do garnka z ryżem wlej przygotowany bulion, niecałą ilość – ok. 300 ml. Gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu – jeśli uznasz za stosowne, dolej jeszcze bulion.
  4. Na koniec dodaj zmiksowane zioła oraz parmezan. Risotto dopraw do smaku i natychmiast podawaj dekorując danie listkami świeżych ziół.