Złocista paella z kurczakiem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pałki z kurczaka - 1 kilogram
  • Fix Soczysty kurczak w czosnku i ziołach Knorr - 1 opakowanie
  • kiełbasa - 200 gramów
  • cebula biała - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 4 sztuki
  • ryż - 200 gramów
  • groszek zielony mrożony - 1 szklanka
  • bulion - 1.2 litrów
  • sól - 1 szczypta
  • szafran - 1 łyżka
  • olej - 4 łyżki
  • oliwa z oliwek - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Pałki z kurczaka dokładnie umyj i osusz. Następnie skrop połową oleju i posyp przyprawą z opakowania Fix Knorr.
  2. Całość umieść w woreczku dołączonym do opakowania Fix Knorr. Woreczek umieść w piekarniku i piecz według wskazówek na opakowaniu.
  3. Ryż dokładnie wypłucz. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę w grubsze plastry.
  4. Na pozostałym oleju podsmaż cebulę i czosnek. Jak się zeszklą, dodaj kiełbasę i ryż. Całość smaż przez kilka minut.
  5. Wlej bulion tak, aby przykrył ponad centymetr ryż, dodaj szafran lub kurkumę, dopraw solą i gotuj powoli pod przykryciem przez około 15 minut. Ryż powinien wchłonąć płyn, lecz pozostać lekko sypki.
  6. Pod koniec gotowania dodaj do ryżu zielony groszek oraz upieczone pałki z kurczaka wraz z powstałym sosem. Paellę przykryj i odstaw na kilka minut, aby smaki dobrze się połączyły. Następnie podawaj jako samodzielne danie.