Złociste jajka z pieczarkowym sosem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • jajka - 5 sztuk
  • mięso mielone z indyka - 200 gramów
  • Przyprawa do mięsa mielonego Knorr - 0.5 opakowań
  • Ulubione smaki Sos pieczarkowy z cebulką Knorr - 1 opakowanie
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • szalotka - 2 sztuki
  • śmietana - 100 mililitrów
  • bułka tarta - 100 gramów
  • olej do smażenia - 500 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Jajka (4 szt.) ugotuj na miękko i natychmiast wystudź. Po tym czasie obierz je uważając, aby nie uszkodzić białka.
  2. Mięso przełóż do miski dodaj pozostałe surowe jajko, posiekaną natkę, pieprz, przyprawę Knorr i łyżkę bułki tartej, sól i wyrób na jednolitą masę.
  3. Mięsną masę podziel na 4 części, każdą rozpłaszcz na folii spożywczej na cienki „arkusz”. Obrane jajka zawiń w mięsną masę i uformuj. Następnie dokładnie obtocz jajka w tartej bułce.
  4. W rondelku rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij pokrojone drobno szalotki. Wlej śmietanę oraz 150 ml wody. Dodaj zawartość opakowania Knorr i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 3 minuty.
  5. W niedużym garnku rozgrzej olej i smaż jajka na złoty kolor, obracając je co chwilę. Po usmażeniu wyjmij jajka na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe złociste jajka podawaj z pieczarkowym sosem, udekoruj listkami świeżych ziół.