Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO

45


Średnie


45 min.


4 os.

Składniki
jajka5 sztuk
mięso mielone z indyka200 gramów
Przyprawa do mięs Knorr0.5 opakowań
Ulubione smaki Sos pieczarkowy z cebulką Knorr1 opakowanie
natka pietruszki1 pęczek
szalotka2 sztuki
śmietana100 mililitrów
bułka tarta100 gramów
olej do smażenia500 mililitrów
sól1 szczypta
pieprz czarny1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Jajka (4 szt.) ugotuj na miękko i natychmiast wystudź. Po tym czasie obierz je uważając, aby nie uszkodzić białka.
Krok 2
Mięso przełóż do miski dodaj pozostałe surowe jajko, posiekaną natkę, pieprz, przyprawę Knorr i łyżkę bułki tartej, sól i wyrób na jednolitą masę.
Krok 3
Mięsną masę podziel na 4 części, każdą rozpłaszcz na folii spożywczej na cienki „arkusz”. Obrane jajka zawiń w mięsną masę i uformuj. Następnie dokładnie obtocz jajka w tartej bułce.
Krok 4
W rondelku rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij pokrojone drobno szalotki. Wlej śmietanę oraz 150 ml wody. Dodaj zawartość opakowania Knorr i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 3 minuty.
Krok 5
W niedużym garnku rozgrzej olej i smaż jajka na złoty kolor, obracając je co chwilę. Po usmażeniu wyjmij jajka na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe złociste jajka podawaj z pieczarkowym sosem, udekoruj listkami świeżych ziół.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl