Złociste krewetki
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • krewetek tygrysich - 500 gramów
  • jasne piwo - 150 mililitrów
  • oliwa - 3 łyżki
  • mąka pszenna - 150 gramów
  • olej do smażenia - 0.5 litrów
  • sos sojowy - 4 łyżki
  • czosnek zmiażdżone ząbki - 3 sztuki
  • białko z jajka - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 2 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki miałam mrożone, więc przełożyłam je na noc do lodówki, żeby powoli rozmroziły się. Następnie wymieszałam je z sosem sojowym i czosnkiem.
  2. Ciasto - w rondelku podgrzałam oliwę z piwem. Do miski wsypałam mąkę, dolałam piwo z oliwą, sól, pieprz - wymieszałam wszystko trzebaczką. Osobno ubiłam pianę z białka i dodałam do ciasta.
  3. Krewetki były obrane, ale miały ogonki. Łapałam więc krewetkę za ogonek, maczałam w cieście i wrzucałam na rozgrzany olej. Po 2-3 minutach obracałam na drugą stronę. Ogonków nie pokrywałam ciastem, dzięki temu wyglądały efektownie i łatwo było je chwytać. Po usmażeniu przekładałam na chwilę na papierowy ręcznik, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.