Złociste krewetki

2


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
krewetek tygrysich500 gramów
jasne piwo150 mililitrów
oliwa3 łyżki
mąka pszenna150 gramów
olej do smażenia0.5 litrów
sos sojowy4 łyżki
czosnek zmiażdżone ząbki3 sztuki
białko z jajka 1 sztuka
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr2 sztuki
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Krewetki miałam mrożone, więc przełożyłam je na noc do lodówki, żeby powoli rozmroziły się. Następnie wymieszałam je z sosem sojowym i czosnkiem.
Krok 2
Ciasto - w rondelku podgrzałam oliwę z piwem. Do miski wsypałam mąkę, dolałam piwo z oliwą, sól, pieprz - wymieszałam wszystko trzebaczką. Osobno ubiłam pianę z białka i dodałam do ciasta.
Krok 3
Krewetki były obrane, ale miały ogonki. Łapałam więc krewetkę za ogonek, maczałam w cieście i wrzucałam na rozgrzany olej. Po 2-3 minutach obracałam na drugą stronę. Ogonków nie pokrywałam ciastem, dzięki temu wyglądały efektownie i łatwo było je chwytać. Po usmażeniu przekładałam na chwilę na papierowy ręcznik, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Autor: AgniPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl