Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą
  • 50 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki średniej wielkości - 8 sztuk
  • Sos Hellmann's Garlic & Herb - 5 łyżek
  • serek typu Bieluch - 2 łyżki
  • ogórki - 2 sztuki
  • cytryna - 0.5 sztuk
  • masło - 2 łyżki
  • olej - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • świeża mięta - 0.5 pęczków
  • szczypior - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz cienko ze skórki i opłucz. Każdego ziemniaka ponacinaj ostrym nożem do ¾ głębokości w cienkie plasterki. Uważaj przy tym, aby plasterków nie dociąć do końca – całość musi trzymać się razem.
  2. Tak przygotowane ziemniaki opłucz ponownie w zimnej wodzie. Następnie posmaruj je olejem, rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i oprósz przyprawami. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz do momentu gdy będą miękkie i złociste – ok. 25 min. Na 5 minut przed końcem pieczenia nałóż na każdego ziemniaka odrobinę masła.
  3. W tym czasie przygotuj sos – Sos Hellmann’s połącz w miseczce z serkiem, dodaj sok z cytryny, szczyptę pieprzu i wymieszaj. Miętę oraz szczypior pokrój drobno i dodaj do sosu.
  4. Ogórki umyj i osusz, następnie przekrój je wzdłuż na połówki i łyżeczką wydrąż gniazda nasienne. Miąższ pokrój w drobna kostkę, przełóż do miski z sosem i wymieszaj – dopraw do smaku. Gotowe ziemniaki wyjmij z piekarnika, ułóż na półmisku i podawaj z Raitą.