Złocisty ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego
  • 25 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ser żółty - 250 gramów
  • Sos Hellmann‘s Tartar - 5 łyżek
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • bułka tarta - 8 łyżek
  • czosnek granulowany - 1 łyżeczka
  • ogórki kiszone - 3 sztuki
  • papryka konserwowa - 2 sztuki
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • kapusta biała - 100 gramów
  • natka pieruszki - 0.5 pęczków
  • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
  • olej - 300 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Ser pokrój w duże plastry ok. 1 cm. grubości. Następnie panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce wymieszanej z granulowanym czosnkiem. Aby ser był dobrze panierowany i nie wyciekał podczas smażenia, najlepiej zrobić to dwukrotnie.
  2. Ogórki, paprykę, cebulę oraz kapustę pokrój w cienkie paseczki, posiekaj natkę pietruszki. Sos sałatkowy Knorr przygotuj zgodnie z instrukcja umieszczona na opakowaniu, a następnie wymieszaj z warzywami. Sałatkę przełóż do salaterki.
  3. Panierowany ser smaż na złocisty kolor w rozgrzanym, głębokim oleju. Usmażony ser odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Ser podawaj na talerzu z sałatką i tatarskim sosem Hellmann’s.