Złote kulki z dipem bazyliowym
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki średniej wielkosci - 4 sztuki
  • jajka - 2 sztuki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka
  • mąka tortowa - 5 łyżek
  • pieprz biały - 1 szczypta
  • olej (do smażenia) - 1 litr
  • jogurt gęsty - 2 łyżki
  • świeża bazylia - 0.5 pęczków

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj (można dzień wcześniej) następnie rozgnieć je praską, dodaj jajka, mąkę i dopraw Przyprawą Knorr Delikat.
  2. Dwoma małymi łyżeczkami formuj z ciasta kuleczki, które następnie wrzucaj na gorący głęboki olej, najlepiej do frytkownicy.
  3. Usmażone kuleczki wyłóż na papierowy ręcznik.
  4. Dip bazyliowy: Jogurt wymieszać z majonezem, odrobiną Przyprawy Knorr Delikat oraz drobno posiekaną bazylią. Podawaj z ciepłymi chrupiącymi kulkami.