Złoty ryż
  • 45 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż długoziarnisty - 1.5 szklanek
  • kurkuma - 0.5 łyżeczek
  • szafran - 3 szczypty
  • cebula duża - 1 sztuka
  • masło - 3 łyżki
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Ryż wsyp na sitko, płucz zimną wodą tak długo aż ta po wypłynięciu z niego będzie przećroczysta. Osącz dokładnie.
  2. Cebulę obierz o pokrój w drobną kostkę. Bulion rozpuść w 3 szkl. gorącej wody, dodaj do płynu kurkumę i szafran.
  3. W rondlu albo na dużej patelni rozpuść masło. Zeszklij cebulę a następnie dorzuć osączony ryż i smaż mieszając ok. 3 minut. Dolej bulion z przyprawami, doprowadź szybko do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień pod naczyniem do minimum, przykryj je szczelnie i duś ok. 20 minut. Po tym czasie sprawdź czy ryż wchłonął cały płyn i zmiękł. Jeśli nie to zostaw pod przykryciem jeszcze na kilka minut, ale już bez podgrzewania.
  4. Taki ryż jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych i warzywnych. Świetnie smakuje także sam.