Znakomite śledzie po japońsku
  • 25 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • śledzie w oleju - 400 gramów
  • Majonez Hellmann's Oryginalny - 2 łyżki
  • śmietana 12% - 2 łyżki
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • jaja - 2 sztuki
  • groszek konserwowy, puszka - 1 sztuka
  • żółty ser tarty - 80 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju, następnie pokrój w kawałki szerokości ok. 4cm.
  2. Jaja ugotuj na twardo, następnie wystudź i pokrój drobno.
  3. Na dnie półmiska lub talerza wysyp zielony groszek, ułóż na nim śledzie. Przygotuj kremowy sos - majonez wymieszaj ze śmietaną i połącz z jajkami.
  4. Na kawałek śledzia nałóż plaster cebuli, porcje sosu z jajkami i posyp startym serem.