Zraziki wołowe w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną i jarzynką
  • 40 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • udziec wołowy surowy, chudy - 4 plastry
  • musztarda - 2 łyżeczki
  • mały ogórek kiszony - 1 sztuka
  • cebula - 4 plastry
  • olej rzepakowy - 4 łyżeczki
  • otręby owsiane, mielone - 4 łyżki
  • małe pieczarki - 8 sztuk
  • mała cebula - 1 sztuka
  • kasza gryczana - 200 gramów
  • mały burak - 8 sztuk
  • Flora ProActiv Zdrowe serce z witaminą B1 - 12 łyżeczek
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 2 ziarna

Sposób przygotowania:

  1. Udziec wołowy umyj i osusz. Mięso rozbij cienko tłuczkiem. Rozbite płaty mięsa oprósz świeżo mielonym pieprzem i posmaruj musztardą z jednej strony. Następnie połóż ćwiartkę ogórka kiszonego oraz plaster cebuli. Mięso zwiń w roladkę, okręć białą nitką (żeby nie rozwinęło się w czasie duszenia) i krótko obsmaż na patelni. Na tej samej patelni podsmaż małą cebulę pokrojoną w kostkę.
  2. Obsmażonego zrazika przełóż do garnka, wlej niewielką ilość wody, dodaj zrumienioną cebulę, ziele angielskie, listek laurowy i duś do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj pieczarki pokrojone w plasterki. Sos zagęść zmielonymi otrębami.
  3. Kaszę gryczaną przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gorącej ugotowanej kaszy dodaj 6 łyżeczek Flory ProActiv Zdrowe serce z witaminą B1.
  4. Buraki ugotuj, następnie zetrzyj na drobnej tarce jarzynowej. Dodaj pozostałe 6 łyżeczek Flory ProActiv Zdrowe serce z witaminą B1.
  5. Zraziki wołowe podawaj z kaszą gryczaną i jarzynką.