Zraziki z wątróbki wieprzowej

Składniki:

  • wątróbka wieprzowa - 40 dekagramów
  • Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr - 1 sztuka
  • bułka czerstwa - 10 dekagramów
  • natka pietruszki - 2 łyżki
  • jajko - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • masło - 5 dekagramów
  • mąka - 15 dekagramów
  • mleko - 0.5 szklanek
  • majeranek - 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namoczyć w ciepłym mleku. Odcisnąć.
  2. Posiekaną wątróbkę wymieszać z bułką, jajkami, jedną drobno posiekaną cebulą, mąką i posiekaną natką pietruszki.
  3. Doprawić szczyptą majeranku, gałki muszkatołowej i pieprzem.
  4. Formować podłużne zraziki
  5. Zagotuj 1 litr wody i rozprowadź w niej Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
  6. We wrzącym rosole gotuj zraziki około 10 minut. Podawaj posypane posiekaną cebulą i polane masłem.