Zrazy warmińskie

8


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
Wołowina najlepiej Rostbef80 dekagramów
mąka2 łyżki
smalec6 dekagramów
Przyprawa do wołowiny Knorr2 łyżki
cebula2 sztuki
razowy chleb5 dekagramów
wędzony boczek10 dekagramów
jajko1 sztuka
bulion1 litr
śmietana100 mililitrów
Pieprz czarny mielony Knorr1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Mięso umyj, pokrój w mniejsze kawałki i rozbij na cienkie, duże plastry. Całość posyp przyprawą do wołowiny Knorr.
Krok 2
Namocz chleb, następnie odciśnij. Boczek pokrój na drobniutkie paseczki, dodaj do odciśniętego chleba.
Krok 3
Wbij jajko, dodaj paprykę i całość dopraw przyprawą Knorr. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Krok 4
Na rozbitych płatach nakładaj przygotowany farsz i zwijaj ruloniki, zepnij wykałaczkami.
Krok 5
Każdy rulonik obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym smalcu razem z cebulką pokrojoną w piórka.
Krok 6
Podlej bulionem i śmietaną. Gotuj około 20 minut, aż sos zgęstnieje i zrazy zrobią się miękkie. Zrazy możesz podać z ziemniakami. Pamiętaj, aby przez podaniem usunąć wykałaczki.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl