Zrazy warmińskie
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Wołowina najlepiej Rostbef - 80 dekagramów
  • mąka - 2 łyżki
  • smalec - 6 dekagramów
  • Przyprawa do wołowiny Knorr - 2 łyżki
  • cebula - 2 sztuki
  • razowy chleb - 5 dekagramów
  • wędzony boczek - 10 dekagramów
  • jajko - 1 sztuka
  • bulion - 1 litr
  • śmietana - 100 mililitrów
  • Pieprz czarny mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, pokrój w mniejsze kawałki i rozbij na cienkie, duże plastry. Całość posyp przyprawą do wołowiny Knorr.
  2. Namocz chleb, następnie odciśnij. Boczek pokrój na drobniutkie paseczki, dodaj do odciśniętego chleba.
  3. Wbij jajko, dodaj paprykę i całość dopraw przyprawą Knorr. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  4. Na rozbitych płatach nakładaj przygotowany farsz i zwijaj ruloniki, zepnij wykałaczkami.
  5. Każdy rulonik obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym smalcu razem z cebulką pokrojoną w piórka.
  6. Podlej bulionem i śmietaną. Gotuj około 20 minut, aż sos zgęstnieje i zrazy zrobią się miękkie. Zrazy możesz podać z ziemniakami. Pamiętaj, aby przez podaniem usunąć wykałaczki.