Zrazy wołowe w sosie cebulowym
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • wołowina na zrazy - 4 plastry
  • cebula - 2 sztuki
  • Bulion na wędzonym boczku Knorr - 1 sztuka
  • musztarda sarepska - 1 łyżka
  • boczek wędzony - 4 plastry
  • ogórek konserwowy lub kiszony (pokrojony w słupki) - 1 sztuka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę rozbij na bardzo cienkie płaty. Posyp z jednej strony pieprzem.
  2. Następnie posmaruj musztardą, na niej ułóż plaster boczku i ćwiartkę ogórka.
  3. Całość zawiń ciasno i zepnij wykałaczkami, oprósz mąką po czym obsmaż na oleju.
  4. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka i podsmaż ją wraz z mięsem.
  5. Następnie do garnka wlej 500 ml wody, zagotuj, wrzuć Bulion na wędzonym boczku Knorr, która wzbogaci smak potrawy. Następnie duś zrazy do momentu aż będą miękkie (ok. 1 godziny). Pamiętaj żeby przed podaniem usunąć wykałaczki. Gotowe zrazy podawaj z ulubioną kaszą.