Zrazy z dzika po chłopsku

Składniki:

  • mąka - 40 gramów
  • smalec - 10 gramów
  • słonina - 10 gramów
  • cebula - 20 gramów
  • marchew - 7 gramów
  • pietruszka - 5 gramów
  • seler - 5 gramów
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 2 ziarna
  • jałowiec - 2 ziarna
  • zaprawa jarzynowa
  • pietruszki - 5 gramów
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • olej - 2 łyżki
  • cukier - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Jarzyny umyj, oczyść, opłucz, pokrój w cienkie plasterki, dobrze wygnieć razem z olejem, z miażdżonymi w moździerzu przyprawami, cukrem.
  2. Mięso umyj, osącz z wody, wytrzyjœściereczką, natrzyj rozdrobnionymi jarzynami, włóż do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, obłóż pozostałymi z nacierania jarzynami, przykryj pokrywką i wstaw do chłodzonego miejsca na 2 dni.
  3. Po wyjęciu mięso szybko opłucz pod bieżącą wodą, osącz. Z mięsa usuń kości, pokrój na grube plastry i rozbij na płaskie zrazy, posyp je solą, oprósz mąką wymieszaną z pieprzem i obsmaż na tłuszczu, zarumień z obu stron. Zrazy przełóż do rondla.
  4. Na tym samym tłuszczu, na którym smażyły się zrazy, podsmaż obrane i pokrojone w grubą kostkę jarzyny, całość przełóż do zrazów. Do rondla włóż również słoninę pokrojoną w kostkę, zmiażdżone przyprawy i podlej wodą. Potrawę duś pod przykryciem na małym ogniu.
  5. Pod koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku solą, chwilę podduś.