Zrazy z dzika po chłopsku

4


Łatwe


90 min.


8 os.

Składniki
mąka40 gramów
smalec10 gramów
słonina10 gramów
cebula20 gramów
marchew7 gramów
pietruszka5 gramów
seler5 gramów
koncentrat pomidorowy1 łyżka
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
ziele angielskie2 ziarna
jałowiec2 ziarna
zaprawa jarzynowa
pietruszki5 gramów
liść laurowy1 sztuka
olej2 łyżki
cukier1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Jarzyny umyj, oczyść, opłucz, pokrój w cienkie plasterki, dobrze wygnieć razem z olejem, z miażdżonymi w moździerzu przyprawami, cukrem.
Krok 2
Mięso umyj, osącz z wody, wytrzyjœściereczką, natrzyj rozdrobnionymi jarzynami, włóż do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, obłóż pozostałymi z nacierania jarzynami, przykryj pokrywką i wstaw do chłodzonego miejsca na 2 dni.
Krok 3
Po wyjęciu mięso szybko opłucz pod bieżącą wodą, osącz. Z mięsa usuń kości, pokrój na grube plastry i rozbij na płaskie zrazy, posyp je solą, oprósz mąką wymieszaną z pieprzem i obsmaż na tłuszczu, zarumień z obu stron. Zrazy przełóż do rondla.
Krok 4
Na tym samym tłuszczu, na którym smażyły się zrazy, podsmaż obrane i pokrojone w grubą kostkę jarzyny, całość przełóż do zrazów. Do rondla włóż również słoninę pokrojoną w kostkę, zmiażdżone przyprawy i podlej wodą. Potrawę duś pod przykryciem na małym ogniu.
Krok 5
Pod koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku solą, chwilę podduś.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl