Zrazy z razowym chlebem - VIDEO
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • mięso wołowe na zrazy - 800 gramów
  • Sos sałatkowy włoski Knorr
  • Sos do pieczeni ciemny Knorr - 1 opakowanie
  • wędzony boczek - 10 sztuk
  • czerwone cebule - 2 sztuki
  • średnia cebula - 1 sztuka
  • kiszone ogórki - 100 gramów
  • musztarda sarepska - 50 gramów
  • razowy chleb - 120 gramów
  • mąka pszenna - 30 gramów
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów
  • woda - 300 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry. Na mięsie rozłóż folię i dokładnie je rozbij. Dopraw do smaku i posmaruj cienką warstwą musztardy sarepskiej.
  2. Cebule pokrój w plastry i podsmaż je. Na kawałku mięsa połóż plaster boczku, wąski kawałek chleba razowego, a następnie podsmażony plaster cebuli. Całość zawiń i dokładnie zroluj.
  3. Przygotowane zrazy przekłuj wykałaczkami, oprósz w mące i dokładnie obsmaż.
  4. Mięso zalej sosem do pieczeni Knorr, rozmieszanym w 300 mililitrach wody. Duś je pod przykryciem przez około 30 minut - do momentu, gdy mięso będzie miękkie.
  5. Przygotuj sałatkę: sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody.
  6. Czerwoną cebulę i kiszone ogórki pokrój w cienkie plastry. Zalej je gotowym sosem sałatkowym i wymieszaj.