Zrazy zawijane z kaszą gryczaną i serem kozim
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • wołowina - 400 gramów
  • Esencja do duszonych mięs Knorr - 1 sztuka
  • kasza gryczana ugotowana - 150 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • kozi ser - 100 gramów
  • natka pietruszki (posiekana) - 2 łyżki
  • tłuszcz do smażenia
  • mąka - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku przesmaż pół cebuli pokrojonej w kostkę, dodaj kaszę, dopraw do smaku i wystudź. Po tym czasie dodaj kozi ser, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj.
  2. Mięso pokrój w plastry, a następnie rozbij cienko tłuczkiem. Na każdy plaster mięsa nałóż łyżkę farszu, zwiń jak tradycyjne zrazy i zepnij wykałaczką.
  3. Przygotowane zrazy oprósz mąką i obsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj drugą połowę cebuli pokrojoną w paski i smaż chwilę razem.
  4. Do garnka wlej 500 ml wody, dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś zrazy do momentu, gdy będą miękkie – ok. 40 minut.