Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • wołowina - 400 gramów
  • Esencja do duszonych mięs Knorr - 1 sztuka
  • pęczak - 100 gramów
  • suszone pomidory - 5 sztuk
  • cebula pokrojona w kostkę - 1 sztuka
  • czosnek posiekany, ząbek - 2 sztuki
  • starty parmezan - 3 łyżki
  • mąka - 2 łyżki
  • bazylia
  • oliwa z suszonych pomidorów - 6 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanej oliwie przesmaż czosnek, cebulę oraz pokrojone w cienkie paski pomidory. Wsyp pęczak i wlej wodę (250 ml) – zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu. Ugotowany pęczak dopraw do smaku i wystudź.
  2. Po wystudzeniu dodaj starty ser oraz posiekaną bazylię.
  3. Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem na cienkie plastry. Na każdy plaster mięsa nałóż po łyżce pęczaku, mięso zwiń jak tradycyjne zrazy i zepnij wykałaczką.
  4. Przygotowane roladki oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Następnie przełóż do garnka, zalej 500 ml wody i żeby zrazy nabrały pełnego smaku dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr. Zrazy duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez 35-45 minut. Przed podaniem pamiętaj o usunięciu wykałaczek.