Zupa borowikowa w dwóch kolorach
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kurczak - 500 gramów
  • Kremowa zupa borowikowa Knorr - 1 opakowanie
  • marchewka - 1 sztuka
  • seler - 1/4 sztuki
  • pietruszka - 1 sztuka
  • średniej wielkości cebula - 1 sztuka
  • groszek ptysiowy
  • koniak lub brandy - 2 łyżki
  • śmietana 22% - 100 mililitrów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 2 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 4 sztuki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • woda - 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obierz, umyj i wrzuć do garnka. Dodaj mięso i zalej około litrem zimnej wody.
  2. Następnie doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy. Gotuj całość około 60 minut, aż wywar nabierze aromatu i smaku.
  3. Do powstałego wywaru dodaj zupę borowikową Knorr. Całość dopraw dwiema łyżkami koniaku i jeszcze chwilę gotuj, aby alkohol odparował.
  4. Podziel gotową zupę na dwie części. Do jednej części dodaj śmietanę, a drugą pozostaw tak jak jest. Wlej obie zupy jednocześnie do talerza, starając się, aby nie wymieszały się ze sobą. Dla wygody wykorzystaj do nalania zup dwa rondelki z dzióbkiem. Podawaj zupę posypaną groszkiem ptysiowym.