Zupa brokułowa z serkiem topionym
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • brokuły - 1.5 kilogramów
  • mielone mięso - 125 gramów
  • metka wieprzowa - 125 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • serek topiony - 2 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 1 sztuka
  • czerstwa bułka - 1 sztuka
  • mleko - 2 łyżki
  • musztarda - 1 łyżeczka
  • koper - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namocz w mleku lub wodzie.
  2. W tym czasie przygotuj garnek wody, dodaj kostkę rosołową. Brokuły umyj i gotuj przez około 30 minut, aż do miękkości, odcedź i ostudź.
  3. Bułkę odciśnij, wymieszaj dokładnie z mięsem mielonym, metką, surowym jajkiem i przyprawami. Wyrób mięso i formuj w małe kulki. Gotuj przez kilka minut na pozostałym po brokułach wywarze, wyjmij łyżką cedzakową i odłóż.
  4. Wywar przecedź i zmiksuj z serkami topionymi, dopraw do smaku.
  5. Dodaj żółtko roztrzepane z mlekiem, kawałki brokułów i mięsne pulpeciki. Podgrzej, ale nie gotuj i podawaj na stół.