Zupa brokułowa z serkiem topionym

60


Średnie


60 min.


4 os.

Składniki
brokuły1.5 kilogramów
mielone mięso 125 gramów
metka wieprzowa 125 gramów
Rosół z kury Knorr1 sztuka
serek topiony2 sztuki
jajko1 sztuka
żółtko1 sztuka
czerstwa bułka1 sztuka
mleko2 łyżki
musztarda1 łyżeczka
koper1 łyżeczka
sól1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Bułkę namocz w mleku lub wodzie.
Krok 2
W tym czasie przygotuj garnek wody, dodaj kostkę rosołową. Brokuły umyj i gotuj przez około 30 minut, aż do miękkości, odcedź i ostudź.
Krok 3
Bułkę odciśnij, wymieszaj dokładnie z mięsem mielonym, metką, surowym jajkiem i przyprawami. Wyrób mięso i formuj w małe kulki. Gotuj przez kilka minut na pozostałym po brokułach wywarze, wyjmij łyżką cedzakową i odłóż.
Krok 4
Wywar przecedź i zmiksuj z serkami topionymi, dopraw do smaku.
Krok 5
Dodaj żółtko roztrzepane z mlekiem, kawałki brokułów i mięsne pulpeciki. Podgrzej, ale nie gotuj i podawaj na stół.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl