Zupa buraczkowa z ziemniakami

Składniki:

  • buraki średnie - 5 sztuk
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 3 sztuki
  • ziemniaki - 5 sztuk
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 listków
  • śmietana - 2 łyżki
  • woda - 1.2 litrów
  • sok z 2 cytryn
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę
  3. Buraki i ziemniaki przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj liść laurowy i bulion w kostkach Knorr.
  4. Gotuj zupę do zmięknięcia ziemniaków.
  5. Przed ukończeniem gotowania dopraw sokiem z cytryny, śmietaną i pieprzem. Podawaj zupę udekorowaną liśćmi natki pietruszki.