Zupa Casanovy, czyli borowikowa z nutą trufli

8


Średnie


90 min.


4 os.

Składniki
cebula1 sztuka
ząbek czosnku2 sztuki
seler1 sztuka
ziarenko ziela angielskiego3 sztuki
marchewka1 sztuka
liść laurowy2 sztuki
śmietana100 mililitrów
pietruszka1 sztuka
pieprz czarny ziarnisty3 sztuki
Kremowa zupa borowikowa Knorr2 opakowania
połówka kurczaka700 gramów
oliwa aromatyzowana białą truflą50 mililitrów
świeże pomidory2 sztuki
mrożone grzyby, najlepiej borowiki100 gramów
Ketchup Hellmann's Łagodny20 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Warzywa i mięso zalej 1,5 litra zimnej wody, doprowadź do wrzenia i zbierz powstałą pianę. Dodaj przyprawy (czarny pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i czosnek). Całość gotuj około 2 godzin. Wywar dokładnie przecedź.
Krok 2
Połówkę cebuli pokrój drobno i podsmaż w drugim garnku, wraz z rozmrożonymi grzybami. Całość zalej wywarem.
Krok 3
Zawartość 2 opakowań zupy borowikowej Knorr połącz z odrobiną wody. Dodaj do wywaru i gotuj jeszcze około 10 minut. Następnie dokładnie zmiksuj i przecedź zupę przez drobne sito.
Krok 4
Do zupy dodaj 100 mililitrów śmietany i dopraw do smaku czarnym pieprzem. Jeśli zachodzi taka potrzeba, dodaj również odrobinę soli.
Krok 5
Nalej zupę do płaskiego talerza. Na powierzchni narysuj dwa serduszka, używając ketchupu. Zupę podawaj polaną paroma kroplami oliwy truflowej.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl