Zupa cebulowa z chlebem i imbirem

Składniki:

  • cebula - 400 gramów
  • olej - 1 łyżka
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • goździki - 1 szczypta
  • masło - 1 łyżka
  • imbir - 1 szczypta
  • chleb - 200 gramów
  • wywar z mięsa - 1.5 litrów

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz, opłucz, pokrój w kostkę i usmaż na oleju nie rumieniąc.
  2. Chleb pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na maśle* i zalej wywarem.
  3. Dodaj cebulę i rozgotuj.
  4. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy.
  5. Przetrzyj zupę, zagotuj i dopraw do smaku. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.