Zupa cebulowa z grzankami

Składniki:

  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • białe wino - 200 mililitrów
  • szalotki - 2 sztuki
  • masło - 2 łyżki
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • cebula biała - 1 sztuka
  • ser gouda - 4 plastry
  • cebula czosnkowa - 1 sztuka
  • bulion z kurczaka - 500 mililitrów
  • cebulka zielona - 1 pęczek
  • kromki z bułki paryskiej - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie rodzaje cebuli pokrój w plastry i duś na maśle*.
  2. Następnie zalej bulionem i duś, aż odparuje połowa płynu.
  3. Dodaj wino. Dopraw solą i pieprzem. Rozlej zupę do talerzy.
  4. Na kromeczkach z bułki ułóż plastry goudy i kładź na talerzykach z zupą.
  5. Całość zapiecz w piekarniku. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.