| |||||||||
| Składniki | ||
| pieprz | 1 szczypta | |
| sól | 1 szczypta | |
| białe wino | 200 mililitrów | |
| szalotki | 2 sztuki | |
| masło | 2 łyżki | |
| cebula czerwona | 1 sztuka | |
| cebula biała | 1 sztuka | |
| ser gouda | 4 plastry | |
| cebula czosnkowa | 1 sztuka | |
| bulion z kurczaka | 500 mililitrów | |
| cebulka zielona | 1 pęczek | |
| kromki z bułki paryskiej | 4 sztuki |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Wszystkie rodzaje cebuli pokrój w plastry i duś na maśle*. |
| Krok 2 |
| Następnie zalej bulionem i duś, aż odparuje połowa płynu. |
| Krok 3 |
| Dodaj wino. Dopraw solą i pieprzem. Rozlej zupę do talerzy. |
| Krok 4 |
| Na kromeczkach z bułki ułóż plastry goudy i kładź na talerzykach z zupą. |
| Krok 5 |
| Całość zapiecz w piekarniku. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. |
| Autor: pasibrzuch |