|
Składniki | ||
pieprz | 1 szczypta | |
sól | 1 szczypta | |
białe wino | 200 mililitrów | |
szalotki | 2 sztuki | |
masło | 2 łyżki | |
cebula czerwona | 1 sztuka | |
cebula biała | 1 sztuka | |
ser gouda | 4 plastry | |
cebula czosnkowa | 1 sztuka | |
bulion z kurczaka | 500 mililitrów | |
cebulka zielona | 1 pęczek | |
kromki z bułki paryskiej | 4 sztuki |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Wszystkie rodzaje cebuli pokrój w plastry i duś na maśle*. |
Krok 2 |
Następnie zalej bulionem i duś, aż odparuje połowa płynu. |
Krok 3 |
Dodaj wino. Dopraw solą i pieprzem. Rozlej zupę do talerzy. |
Krok 4 |
Na kromeczkach z bułki ułóż plastry goudy i kładź na talerzykach z zupą. |
Krok 5 |
Całość zapiecz w piekarniku. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. |
Autor: pasibrzuch |