Zupa cebulowa z kulkami mięsnymi i serkiem topionym
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cebula - 1 kilogram
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 2 sztuki
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 2 sztuki
  • serek topiony kremowy bez dodatków - 2 sztuki
  • mięso mielone np. wołowo-wieprzowe - 0.5 kilogramów
  • jajko - 1 sztuka
  • masło - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obieramy i kroimy w średniej grubości krążki lub piórka. Smażymy na maśle. Kiedy jest już miękka i lekko złocista przekładamy do garnka.
  2. Zalewamy bulionem - około 1,5 litra, dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką i gotujemy.
  3. Mięso mielone łączymy z jajkiem, z czosnkiem przeciśniętym przez wyciskarkę, odrobiną bułki tartej. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Formujemy małe kuleczki wielkości orzechów włoskich i wrzucamy do zupy. Gotujemy około 25 minut.
  5. Wrzucić serki topione pokrojone na mniejsze kawałki, mieszać aż się rozpuszczą. Ja osobiści miksuje w blenderze serki z odrobiną gorącej zupy i następnie wlewam do garnka.
  6. Zupę podajemy z małymi grzankami przygotowanymi z kajzerki