Zupa cebulowa z pomidorami

37


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
cebula4 sztuki
przecier pomidorowy0.5 szklanek
woda3 szklanki
tymianek suszony1 szczypta
ser żółty150 gramów
mąka1 łyżka
ząbki czosnku3 sztuki
Francuska zupa cebulowa Knorr1 sztuka
tłuszcz do smażenia
szałwia1 szczypta
cukier do smaku
ocet winny2 łyżki
białe wytrawne wino1 szklanka
tosty4 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Cebule pokrój w piórka, 2 ząbki czosnku posiekaj. Na tłuszczu zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek.
Krok 2
Dopraw cukrem, tymiankiem i szałwią. Oprósz mąką i zasmaż.
Krok 3
Wlej ocet i smaż pod przykryciem 2 minuty. Dodaj wino i 3 szklanki wody. Zagotuj.
Krok 4
Dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze 30 minut, przypraw.
Krok 5
Tosty pokrój na trójkąty i zrumień w piekarniku. Posmaruj roztartym trzecim ząbkiem czosnku.
Krok 6
Skrop oliwą i posyp startym serem. Zapiekaj około 6 minut, podawaj do zupy.
Krok 7
Wsyp Francuską zupę cebulową Knorr cały czas mieszając.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl