Zupa cebulowa z pomidorami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cebula - 4 sztuki
  • Francuska zupa cebulowa Knorr - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • tosty - 4 sztuki
  • białe wytrawne wino - 1 szklanka
  • ocet winny - 2 łyżki
  • przecier pomidorowy - 0.5 szklanek
  • ser żółty - 150 gramów
  • szałwia - 1 szczypta
  • Tymianek z Polski Knorr - 1 szczypta
  • mąka - 1 łyżka
  • cukier do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  • woda - 3 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Cebule pokrój w piórka, 2 ząbki czosnku posiekaj. Na tłuszczu zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek.
  2. Dopraw cukrem, tymiankiem i szałwią. Oprósz mąką i zasmaż.
  3. Wlej ocet i smaż pod przykryciem 2 minuty. Dodaj wino i 3 szklanki wody. Zagotuj.
  4. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze 30 minut, przypraw.
  5. Tosty pokrój na trójkąty i zrumień w piekarniku. Posmaruj roztartym trzecim ząbkiem czosnku.
  6. Skrop oliwą i posyp startym serem. Zapiekaj około 6 minut, podawaj do zupy.
  7. Wsyp Francuską zupę cebulową Knorr cały czas mieszając.