Zupa cebulowa z pomidorami

35


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
cebula4 sztuki
Francuska zupa cebulowa Knorr1 sztuka
ząbki czosnku3 sztuki
tosty4 sztuki
białe wytrawne wino1 szklanka
ocet winny2 łyżki
przecier pomidorowy0.5 szklanek
ser żółty150 gramów
szałwia1 szczypta
Tymianek z Polski Knorr1 szczypta
mąka1 łyżka
cukier do smaku
tłuszcz do smażenia
woda3 szklanki
Przygotowanie
Krok 1
Cebule pokrój w piórka, 2 ząbki czosnku posiekaj. Na tłuszczu zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek.
Krok 2
Dopraw cukrem, tymiankiem i szałwią. Oprósz mąką i zasmaż.
Krok 3
Wlej ocet i smaż pod przykryciem 2 minuty. Dodaj wino i 3 szklanki wody. Zagotuj.
Krok 4
Dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze 30 minut, przypraw.
Krok 5
Tosty pokrój na trójkąty i zrumień w piekarniku. Posmaruj roztartym trzecim ząbkiem czosnku.
Krok 6
Skrop oliwą i posyp startym serem. Zapiekaj około 6 minut, podawaj do zupy.
Krok 7
Wsyp Francuską zupę cebulową Knorr cały czas mieszając.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl