Zupa cebulowa z pomidorkami cherry
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cebula - 300 gramów
  • białe wino - 200 mililitrów
  • pomidorki cherry - 100 gramów
  • tłuszcz roślinny - 80 mililitrów
  • Francuska zupa cebulowa Knorr - 1 opakowanie
  • bagietka - 1 sztuka
  • ser gruyere - 100 gramów
  • Tymianek z Polski Knorr - 1 szczypta
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • oliwa - 3 łyżki
  • cukier - 4 łyżki

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę, aż zacznie delikatnie zmieniać kolor.
  2. Do cebuli dodaj cukier. Smaż go, aż zacznie się karmelizować.
  3. Dodaj białe wino. Gotuj wszystko razem, aż alkohol odparuje.
  4. W oddzielnej misce, zachowując proporcje podane na opakowaniu, wymieszaj w wodzie Francuską zupę cebulową Knorr. Dodaj do garnka.
  5. Pomidorki cherry pokrój w ćwiartki i również dodaj do garnka. Całość dopraw do smaku szczyptą tymianku i gotuj jeszcze 5 minut.
  6. W tym czasie oliwę wymieszaj z posiekanym ząbkiem czosnku. Pokrój pod skosem bagietkę, posmaruj ją tłuszczem i zapiecz lub obsmaż na złoty kolor. Tak przygotowaną grzankę posyp obficie startym serem i zapiecz ponownie. Zupę podawaj z grzankami.