Zupa cebulowa
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cebule - 5 sztuk
  • Francuska zupa cebulowa Knorr - 1 opakowanie
  • obrana marchew - 200 gramów
  • nitki szafranu - 3 sztuki
  • Chili z Indii Knorr
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • margaryna - 2 łyżki
  • woda - 600 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj marchew na tarce na grubych oczkach, czosnek drobno posiekaj, cebule pokrój w piórka. Rozgrzej w garnku tłuszcz, odczekaj chwilę i wrzuć warzywa. Chwilę je przysmaż, następnie duś przez około 2 minuty. Dolej 300 mililitrów zimnej wody i gotuj przez 10 minut.
  2. Dodaj kolejne 300 mililitrów zimnej wody. Wsyp zawartość torebki zupy cebulowej Knorr i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. W trakcie gotowania dodaj przyprawy (zupa musi być ostra). Na koniec zupę mocno zmiksuj.
  3. Podawaj, przybierając nitką szafranu i cienkimi paskami surowej marchewki.