Zupa chlebowa
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • czerstwy chleb - 200 gramów
  • Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr - 1 sztuka
  • masło - 4 łyżki
  • żółtko jajka - 1 sztuka
  • pieprz
  • chleb tostowy (pół na pół pszenny i razowy) na grzanki - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • starty żółty ser
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • Tymianek z Polski Knorr
  • przegotowana woda - 0.75 litrów

Sposób przygotowania:

  1. Zalej chleb przegotowaną wodą (0,75 litra) i pozostaw na 30 minut.
  2. Dodaj kostkę Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr oraz czosnek. Gotuj do momentu, kiedy chleb się rozpadnie.
  3. Rozcieraj zupę intensywnie, a gdy lekko przestygnie, dodaj masło i żółtko. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).
  4. Pokrój chleb tostowy w kostkę i podsusz na patelni z odrobiną masła i czosnku. Posyp zupę grzankami i startym serem. Na koniec dodaj także siekaną natkę i trochę tymianku.