Zupa cytrynowa
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cytryna - 50 dekagramów
  • Bulion cielęcy Knorr - 3 sztuki
  • ryż - 20 dekagramów
  • żółtka - 2 sztuki
  • pieprz biały
  • cukier

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj 1,5 litra wody i dodaj kostki Bulionu cielęcego Knorr.
  2. Opłucz ryż. Następnie zalej osolonym wrzątkiem, gotuj kilka minut.
  3. Odcedź i przepłucz, a następnie odsącz i ugotuj w wywarze.
  4. Sparz cytryny i zetrzyj skórkę.
  5. Pokrój cytryny w półplasterki usuwając pestki i dodaj do zupy razem z otartą skórką.
  6. Wymieszaj żółtka z małą ilością gorącej zupy. Gotuj zupę 10 minut, dodaj żółtka połączone z zupą i dopraw do smaku. Zupę cytrynową podawaj zaraz po ugotowaniu.