Zupa czosnkowa kastylijska
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • chleb - 30 dekagramów
  • jajka - 4 sztuki
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • woda - 1 litr
  • masło - 5 dekagramów
  • szafran - 1 szczypta
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Chleb pokrój na cienkie kromki, lekko posmaruj masłem i upiecz złote grzanki w średnio nagrzanym piekarniku.
  2. Ząbki czosnku obierz, wrzuć na kilka sekund do gorącej oliwy.
  3. Dodaj szafran, litr letniej wody oraz chleb. Gotuj przez 30 minut. Dopraw.
  4. Garnek zdejmij z ognia i kolejno wbij jajka. Przed podaniem odstaw na 5 minut pod przykryciem.