Zupa dahl
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • czerwona soczewica - 175 gramów
  • pomidory z puszki - 3 opakowania
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • mleko kokosowe - 300 mililitrów
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • garam masala - 1 łyżeczka
  • Kurkuma z Indii Knorr - 0.5 łyżeczek
  • Kminek z Polski Knorr - 1 łyżka
  • Chili z Indii Knorr - 0.25 łyżeczek
  • olej - 2 łyżki
  • ćwiartka cytryny - 1 sztuka
  • posiekana kolendra - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kostkę Bulion na włoszczyźnie zagotuj z 0.5 litrem wody. Odstaw na bok. Posiekaj czosnek i cebulę.
  2. Rozgrzej olej w dużym garnku i podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Dodaj przyprawy i duś przez moment.
  3. Dorzuć pomidory, soczewicę, sok z połowy cytryny, dolej mleko kokosowe i bulion. Gotuj przez 25 minut. Przed podaniem posyp kolendrą i podawaj z podgrzanym chlebkiem naan.