Zupa dyniowa

8


Łatwe


75 min.


4 os.

Składniki
dynia1.2 kilogramów
czerwona papryka1 sztuka
cebula1 sztuka
imbir suszony0.5 łyżeczek
ząbek czosnku2 sztuki
kmin rzymski0.5 łyżeczek
oliwa60 mililitrów
kurkuma0.5 łyżeczek
ciecierzyca z puszki400 gramów
czerwona soczewica100 gramów
woda1.5 litrów
Bulion warzywny Knorr1 sztuka
jogurt grecki gęsty100 gramów
pestki z dyni100 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Dynię i paprykę podziel na mniejsze kawałki. Pozbądź się pestek. Cebulę podziel na ćwiartki, a obrany czosnek pozostaw w całości.
Krok 2
Na dużej patelni wlej oliwę i smaż, aż wszystkie warzywa nabiorą złoto brązowego koloru.
Krok 3
Dodaj przyprawy Knorr, Imbir, Kmin, Kurkumę i smaż jeszcze jedną minutę.
Krok 4
Przełóż zawartość patelni do dużego garnka. Wlej gorącą wodę, dodaj kostki Knorr, ciecierzycę i soczewicę. Gotuj powoli ok. 30 minut.
Krok 5
Po tym czasie zmiksuj zupę, aż będzie gładka i kremowa. Podawaj z łyżką jogurtu posypaną pestkami dyni.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl