Zupa dyniowa
  • 75 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • dynia - 1.2 kilogramów
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • Imbir z Nigerii Knorr - 0.5 łyżeczek
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 0.5 łyżeczek
  • oliwa - 60 mililitrów
  • Kurkuma z Indii Knorr - 0.5 łyżeczek
  • ciecierzyca z puszki - 400 gramów
  • czerwona soczewica - 100 gramów
  • woda - 1.5 litrów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • jogurt grecki gęsty - 100 gramów
  • pestki z dyni - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Dynię i paprykę podziel na mniejsze kawałki. Pozbądź się pestek. Cebulę podziel na ćwiartki, a obrany czosnek pozostaw w całości.
  2. Na dużej patelni wlej oliwę i smaż, aż wszystkie warzywa nabiorą złoto brązowego koloru.
  3. Dodaj przyprawy Knorr, Imbir, Kmin, Kurkumę i smaż jeszcze jedną minutę.
  4. Przełóż zawartość patelni do dużego garnka. Wlej gorącą wodę, dodaj kostki Knorr, ciecierzycę i soczewicę. Gotuj powoli ok. 30 minut.
  5. Po tym czasie zmiksuj zupę, aż będzie gładka i kremowa. Podawaj z łyżką jogurtu posypaną pestkami dyni.