Zupa dyniowo-kokosowa
  • 40 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • miąższ dyni - 60 dekagramów
  • Bulionetka drobiowa Knorr
  • szalotki - 4 sztuki
  • dymka - 1 sztuka
  • mleko kokosowe - 2 szklanki
  • sos rybny - 2 łyżki
  • garść liści kolendry
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Przysmaż szalotki na oleju.
  2. Następnie obierz je, pokrój wzdłuż na połówki i odłóż na później. Miąższ dyni pokrój w kostkę.
  3. Przygotuj 0.5 litra bulionu z wody i bulionetki Knorr.
  4. Do dużego garnka wlej mleko oraz bulion. Dodaj dynię, kolendrę i szalotki. Zagotuj, posól (jeśli uznasz to za konieczne), po czym gotuj na małym ogniu do momentu, gdy dynia będzie miękka (około 10 minut).
  5. Całość wymieszaj z sosem rybnym i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem posyp zupę pieprzem i dymką.