| |||||||||
| Składniki | ||
| fasola perłowa (moczona 2h) | 20 dekagramów | |
| Bulion warzywny Knorr | 2 sztuki | |
| cebula | 10 dekagramów | |
| słonina | 10 dekagramów | |
| bułka pszenna | 10 dekagramów | |
| mąka pszenna | 1 łyżka | |
| natka pietruszki (posiekana) | ||
| majeranek | 1 łyżeczka | |
| tłuszcz do smażenia |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Zagotuj 1 litr wody, dodaj kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr i ugotuj wywar. Namoczoną uprzednio fasolę ugotuj w części wywaru. |
| Krok 2 |
| Posiekaj cebulę i pokrój słoninę w kostkę. Słoninę lekko stop na patelni, dodaj posiekaną cebulę. Usmaż i oprósz mąką delikatnie zasmażając. Zalej wywarem. |
| Krok 3 |
| Dodaj fasolę i przyprawy. Gotuj 10 minut. |
| Krok 4 |
| Pokrój bułkę w kostkę, następnie podsmaż. Wyłóż na talerze i zalej gorącą zupą fasolową. Podawaj posypaną natką pietruszki. |
| Autor: przepisy.pl |