Zupa fasolowa
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • fasola perłowa (moczona 2h) - 20 dekagramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
  • cebula - 10 dekagramów
  • słonina - 10 dekagramów
  • bułka pszenna - 10 dekagramów
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • natka pietruszki (posiekana)
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżeczka
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj 1 litr wody, dodaj kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr i ugotuj wywar. Namoczoną uprzednio fasolę ugotuj w części wywaru.
  2. Posiekaj cebulę i pokrój słoninę w kostkę. Słoninę lekko stop na patelni, dodaj posiekaną cebulę. Usmaż i oprósz mąką delikatnie zasmażając. Zalej wywarem.
  3. Dodaj fasolę i przyprawy. Gotuj 10 minut.
  4. Pokrój bułkę w kostkę, następnie podsmaż. Wyłóż na talerze i zalej gorącą zupą fasolową. Podawaj posypaną natką pietruszki.