Zupa fasolowa na żeberkach
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • żeberka wieprzowe - 500 gramów
  • fasola biała Jaś - 300 gramów
  • ziemniaki - 400 gramów
  • marchewka - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • por - 100 kilogramów
  • cebula - 0.5 sztuk
  • czosnek - 3 ziarna
  • pieprz - 2 szczypty
  • ziele angielskie - 5 sztuk
  • natka pietruszki - 2 łyżeczki
  • majeranek - 1 szczypta
  • tłuszcz do smażenia - 2 łyżki
  • Przyprawa do gyrosa Knorr - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę namoczyć na kilka godzin w letniej wodzie. Żeberka wypłukać, poporcjować.
  2. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, położyć żeberka i przyrumienić ze wszystkich stron, posypać przyprawą gyros, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić.
  3. Do garnka włożyć namoczoną fasolę, dodać żeberka i przyrumienioną cebulkę razem z tłuszczem. Podlać wodą lub bulionem ok 2 l, dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, posiekany por, przyprawy, majeranek, gotować aż do miękkości fasoli. Dodać pokrojone ziemniaki zmiażdżony czosnek. Ugotować. Przed podaniem posypać natką pietruszki.