Zupa fasolowa
  • 60 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • mięso rosołowe - 1 kilogram
  • wędzony boczek - 100 gramów
  • suszona fasola - 150 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 2 sztuki
  • Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr - 1 opakowanie
  • cebula - 1 sztuka
  • ziemniaki - 150 gramów
  • pietruszka - 1 sztuka
  • marchewka - 1 sztuka
  • seler - 1 sztuka
  • por - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 3 sztuki
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 2 łyżki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • woda - 2 litry

Sposób przygotowania:

  1. Namocz fasolę dzień wcześniej, przez około 24 godziny w zimnej wodzie.
  2. Zalej mięso i warzywa 2 litrami wody. Dodaj fasolę, przyprawy i kostki Rosołu z kury Knorr. Gotuj do momentu, gdy fasola będzie całkowicie miękka.
  3. Wyjmij z wywaru warzywa oraz mięso. Pokrój w kostkę ziemniaki, dodaj do wywaru i gotuj jeszcze około 20 minut - do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie.
  4. Pokrój w kostkę wyjętą z wywaru marchewkę oraz porcje rosołową, po czym ponownie dodaj do zupy.
  5. Pokrój drobno boczek i podsmaż go. Przygotuj zasmażkę Knorr, dodaj wszystko do zupy i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
  6. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj przez około 5 minut. Przed podaniem dopraw całość majerankiem i pieprzem.